Direktlänk till inlägg 7 november 2016

Kumudini på besök.

Måndag

 

Idag hälsade vi äntligen Kumudini laget till vår skola.


Dagen började med att våra gäster träffade vår verksamhetschef Bitte och rektorn för Vuxenutbildningen Ingrid. Vår verksamhetschef presenterade verksamhetens olika delar, dvs. vuxenutbildningen och yrkeshögskolan och gick in i mer detaljerad beskrivning av yrkeshögskolan. Hon förklarade att det befintliga behovet i näringslivet avgör vilka utbildningar som yrkeshögskolan får beviljade samt att staten dimensionerar utbildningarna runt hela landet.


 

De var genuint intresserade av att veta hur och vem som bestämmer inom vilket område eller bransch som behovet finns och så som vid flera andra tillfällen så är de intresserade av att veta hur allt finansieras. Att yrkeshögskolan finansieras av staten men att medarbetarna får sin lön från kommunen fann de intressant. Även att vi inte kan planera långsisktigt tycktes vara frustrerande, då vi behöver söka om alla utbildningar vartannat år.


Rektorn tog sedan över och presenterade Vuxenutbildningsdelen och alla dess förgreningar. Gymnasiala utbildningen, GRUV-utbildningen, Särvux, SFI och vård- och de gymnasiala yrkesutbildningarna så som vård- och omsorgsutbildningen. Verksamhetschefen på Kumudini, Dr. Poddar, efterfrågade en beskrivning av hur skolsystemet ser ut i Sverige och Ingrid förklarade att alla barn är förpliktade att gå i skolan i årskurs 1-9. Hon förklarade även att gymnasieskolan är frivillig men att majoriteten av alla barn fortsätter läsa efter årskurs nio. Här påpekade våra gäster att skolplikten endast gäller upp till årskurs 5 i Bangladesh men att staten håller på att titta på möjligheten att utöka skolplikten så att den omfattar även äldre barn.


 

Ingrid förklarade även att vi har alternativa skolgångar för barn som behöver extra stöd, där vi har särskola, och för barn som inte går ut från grundskolan med fullständiga betyg, där vi har introduktionsprogram. Dr. Poddar förklarade att elevera i Bangladesh måste gå om ett helt år om hen inte skulle klara ett ämne.


Efter båda presentationerna tacka Dr. Poddar våra chefer genom att hålla ett litet tal samt överlämna en gåva från Kumudini Handicraft.

     


Vi gick alla på en gemensam lunch där våra gäster fick avnjuta ”typisk” svensk lunch med stekt fisk och potatismos alternativt korv med potatis. De tycker att det var gott!


 


Efter lunchen visade vi våra gäster runt i våra lokalen och de blev imponerade av att våra elever hade tillgång till så många datorer samt att det var så stora och ljusa lokaler. Dr. Poddar reagerade dock på varför alla våra salar hade en glasvägg där det gick att se in i klassrummet. Han menade att eleverna kunde bli distraherade av vad som hände utanför klassrummet. De undrade också om varför även dörrarna till administratörernas samt rektorernas kontor hade glasrutor.

       


På eftermiddagen blev det återigen samling i en av våra salar då chefen för vård- och omsorg Tina Forsgren och planeringsledaren Ulrika i Härryda kommun besökte oss för att dela med sig av hur sektorn för vård- och omsorg fungerar i kommunen.  Detta besök var väldigt uppskattat då båda våra gäster och vi fick en ingående beskrivning av hur organisationen kring vård- och omsorg är uppbyggd och hur resurserna är fördelade i kommunen. Det var utmärkt bakgrundsinformation inför våra studiebesök under veckan.


     

Även här tackade Dr. Poddar Tina och Ulrika med att hålla ett litet tacktal och överlämna en gåva från Kumudini handicraft.


Nu var vi klara med dagens program och vi åkte tillsammans med våra gäster in till stan. Det blev båda sightseeing, shopping och middag tillsammans. Här kommer lite fler bilder från dagen.


   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Godmorgon Sverige! Dagen blogginlägg handlar om gårdagen. Torsdagen var den sista dagen i vårt studiebesöksprogram som avslutades på Kumudinis huvudkvarter i Narayangonj. Resan dit var på 2,5 mil. Det tog oss bara 2 timmar att ta sig dit, vår egen ...

Tänka sig... dagen började före kl 07.00 även denna dag. Vi satte oss i bilen och for till ett rehabliteringscenter för personer med ryggmärgsskador och för dem med funktionsnedsättningar av olika slag. Vi fick träffa en fantastiskt spännande läkar...

Tisdagen började grymt tidigt, väckarklockan stod på 05.30 och då skuttade hela gruppen upp till frukost. Vi hade en fin avskedskommitté och några kramar innan vi begav oss på en mycket lång och skumpig resa till ett barnhem, 7 mil från Kumudini. R...

Då Kumudini vänder sig till enbart kvinnor både på sin grund och gymnasieskola och för sjuksöterskor och barnmorskor fick vi möjlighet att göra ett besök på en Mizapurcadet college. Detta var en skola som vände sig till elever från 14-18 år och där...

Dagen började tidigt med en promenad utanför Kumudini hospital för att titta på när lunchens fisk skulle fångas. Arbetet utfördes förhand av 6 personer som drog nätet förhand genom vattnet. En spännande start på dagen.    Efter fisket och frukos...

Ovido - Quiz & Flashcards