Direktlänk till inlägg 9 november 2016

Daglig verksamhet

Onsdagsförmiddag

 

På onsdagsförmiddag var det dags för nästa studiebesök i de verksamheter som vi har samarbete med kring våra elevers praktik. Under tisdagens besök fick våra gäster se hur äldreomsorgen fungerar i Mölnlycke samt vad det är som förväntas av våra elever att göra när de genomför sin praktik på ett äldreboende. Den här gången var dags att visa hur omsorg och vård av personer med olika typer av funktionshinder ser ut. Under förmiddagen gör vi studiebesök. Först är Älmhult gruppboende i Hindås.
 

Gruppbostaden består av ett fristående hus med sex lägenheter och trädgård samt en gemensam uteplats. Hyresgäster i Älmhult har intellektuella och fysiska funktionshinder. I gruppbostaden finns gemensamt vardagsrum och kök där alla måltider lagas och där hyresgästerna deltar efter egna förutsättningar. Dessutom finns det ett vardagsrum för samvaro och gemensamma aktiviteter. Vi visas runt i upplevelserummet där hyresgästerna bland annat har tillgång till en massagestol/bädd och ett så kallat ro-rum där hyresgästerna kan vara när de behöver vila.

       

Här provar Miss Rina massagestolen. Hon tyckte att det var roligt.


Efter besöket på Älmhult är det dags att bege oss till en daglig verksamhet. Vi åker tillbaka till Mölnlycke och besöker först Solstens dagliga verksamhet. Solstens dagliga verksamhet riktar sig till personer med stora fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar. En motsvarighet till daglig verksamhet saknas i Bangladesh och därför var det passande att visa vilka aktiviteter som funktionshindrade kan sysselsätta sig med.

Eftersom deltagarna här oftast har stora fysiska funktionshinder är arbetsuppgifterna som deltagarna får utföra av enkel karaktär. Deltagarna sysselsätter sig exempelvis med enklare hantverk, så som att använda tryckplattor för att trycka mönster på tyg.

     


Till Solsten kan deltagarna också komma för att få positiva upplevelser i en trygg miljö. De får träna sina sinnen och arbetar mycket med syn, hörsel, lukt, smak och känsel. För det ändamålet finns det flera hjälpmedel som personliftar, tippbräda, höj och sänkbara sängar, gånghjälpmedel, ståskal. De har också sångstunder, dansstunder och en vattensäng där deltagarna kan lägga sig i för att vila.

Besöket avslutas som vanligt med att Dr. Poddar tackar för gästvänligheten genom att överlämna en gåva och vi tar lunchpaus.


 


Efter lunchen gör vi dagens sista studiebesök. Den här gången går vi till Solhems dagliga verksamhet.

Solhem är en daglig verksamhet för personer som har rätt till daglig verksamhet enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med lagen är att:


LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.


Källa: Socialstyrelsen.


En daglig verksamhet som Solhem är därför en plats där funktionshindrade som omfattas av lagen kan vara i och utföra arbetsuppgifter i den mån deltagaren kan. Deltagarna känner sig delaktiga och får en känsla för belöningssystemet som arbetstagare normalt brukar få efter att se resultatet av utfört arbete.


        


Här kan deltagarna syssla med olika arbetsuppgifter. De turas om att arbeta i köket där de lagar mat åt varandra. De kan arbeta i IT-hörnan där deltagarna lär sig att trycker broschyrer, redigera bilder osv. De kan arbeta med textilier, där produkterna senare säljs i en butik i Mölnlycke centrum. Dessutom arbetar några av deltagarna med källsortering. Solhem har samarbete med sopstationen Bråta dit deltagarna kan åka och hämta återvinningsmaterial som de tvättar, lagar och göra i ordning och senare säljer. Det är väldigt uppskattat och värdefullt arbete.


Arbetsuppgifterna som deltgarna får syssla med på dagliga verksamheter har som nämnt ovan enkel karaktär, men svårighetsgraden beror naturligtvis också av den utförande personen. Därför utgår man mycket från den enskilda deltagarens förutsättningar. Efter en period, lär sig flera deltagare att bli självgående och kan utföra arbetsuppgifter utan att först få instruktioner, medan andra behöver mer tid på sig.


 fter att ha besökt äldreboenden och ställt kraven där i kontrast till kraven på dagliga verksamheter och boenden för funktionshindrade får vi en nyansering av vård- och omsorg begreppet. En nyansering som framförallt Kumudini saknar i sin utbildning och som är en av de utvecklingsbehov som de har. Det var nyttigt för våra gäster och för oss att vara med och förstå vad det är som förväntas av våra studerande att kunna och göra beroende på målgruppen på sina praktikplatser så att vi kan förbereda dem bättre i den teoretiska delen av utbildningen.


Vi avslutar studiebesöket med en fika och senare åker vi tillbaka till Vuxenutbildningen då vi ska träffa vår specialpedagog Annette för ett seminarium på eftermiddagen.





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Godmorgon Sverige! Dagen blogginlägg handlar om gårdagen. Torsdagen var den sista dagen i vårt studiebesöksprogram som avslutades på Kumudinis huvudkvarter i Narayangonj. Resan dit var på 2,5 mil. Det tog oss bara 2 timmar att ta sig dit, vår egen ...

Tänka sig... dagen började före kl 07.00 även denna dag. Vi satte oss i bilen och for till ett rehabliteringscenter för personer med ryggmärgsskador och för dem med funktionsnedsättningar av olika slag. Vi fick träffa en fantastiskt spännande läkar...

Tisdagen började grymt tidigt, väckarklockan stod på 05.30 och då skuttade hela gruppen upp till frukost. Vi hade en fin avskedskommitté och några kramar innan vi begav oss på en mycket lång och skumpig resa till ett barnhem, 7 mil från Kumudini. R...

Då Kumudini vänder sig till enbart kvinnor både på sin grund och gymnasieskola och för sjuksöterskor och barnmorskor fick vi möjlighet att göra ett besök på en Mizapurcadet college. Detta var en skola som vände sig till elever från 14-18 år och där...

Dagen började tidigt med en promenad utanför Kumudini hospital för att titta på när lunchens fisk skulle fångas. Arbetet utfördes förhand av 6 personer som drog nätet förhand genom vattnet. En spännande start på dagen.    Efter fisket och frukos...

Ovido - Quiz & Flashcards