Direktlänk till inlägg 28 oktober 2015

En kväll att minnas...

En kväll att minnas.


Måndagen var en så intensiv dag att det får bli ett tredje inlägg som bara handlar om kvällens äventyr. Vi tillbringade som sagt kvällen på ett av Kumudinis gästhus. Efter rundvisningen på Kumudinis alla anläggningar och den sena lunchen var vi helt utmattade men det var snart dags för ytterligare en rundvisning, nu till en hinduisk by som ligger på andra sidan floden. Kumudinis administratör Syed Haider Ali (en mycket underhållande man) hämtade oss efter att vi har vilat en stund.


Kumudinis anläggningar ligger längst med en flod. På andra sidan floden ligger en skog och i skogen har ett litet samhälle brett ut sig som mestadels består av hinduer. Den är känd som den ”hinduiska byn” enligt de vi pratade med på Kumudini. Där bor Kumudini grundarens barnbarn, Rajiv Prasad Shaha och hans familj.


Vi tar över oss till andra sidan floden med hjälp av en kanot. Eftersom vattennivån är extremt lågt den dagen blir ”Färden” väldigt kort. Kanoten hinner i princip bara vända så är vi framme. En mycket rolig och märklig upplevelse som blir ännu roligare när Mr. Haider Ali beordrar mig och Gabriella att ta i åran och låtsas ro kanoten så att vi får bra bilder. Som tur så har Gabriella filmat hur det går till så att vi kan återuppleva den här stunden om och om igen.


 

 

Gabriellas mobilkamera fångar hur det ser ut på andra sidan kanoten, då Mr. Ali, Mustafa och en helt okänd person som hakade på vårt sällskap står på andra sidan och tar kort på oss och bakom dem står de två polismän som alltså fortfarande följer efter oss. Inte undra på att vi ser smått obekväma ut på den bilden.


I bangladesh går solen ner strax innan klockan sex på kvällen och det går fort! Vi har tyvärr inga bra bilder på hur det såg ut inne i byn med tanke på att det var kolsvart inne i skogen. Människor satt utanför sina kåkar i fullständig mörker och bara lite då och då lyste någon enstaka lampa i en kåk. Antagligen var elektriciteten avstängd just då, något som vi inte märker av så mycket på hotellet eller på Kumudini eftersom de har en egen generator som sätts igång så fort elektriciteten stängs av.


Vi hinner däremot besöka några av de hinduiska tempel som finns i byn.

     


Vi får veta att det hålls flera ceremonier om året på detta tempel och att senast i lördags så var den svenska ambassadören i Banghladesh på det templet och firade en högtid tillsammans med flera andra ambassadörer och politiker.


 

Vi besöker även Kumudini grundaren, R P Rashas hem som numera är ett museum. Allt i huset är bevarat så som det såg ut då. Här tittar Gabriella och jag på en gammal bild på en vilande R P Rasha, tagen på samma plats som vi stod på då.


När vi sedan är framme hos grundarens barnbarns hus välkomnas vi av hans fru och deras styvdotter. Två väldigt vältaliga och trevlig damer. Trots att de hade fullt upp med förberedelser inför en annan högtid som skulle äga rum dagen efter (på tisdagen) så insisterade de på att vi ska stanna en stund och fika. De visar oss runt i det väldigt enkla huset som just då var full med stora säckar av grönsaker som skulle tillagas inför morgondagen. Varken kött, lök eller vitlök får finnas i köket när de förbereder mat inför denna högtiden.

    


  I två av rummen sitter ett gänger damer som jobbar för fullt med att förbereda mat och bakelser till morgondagens fest. Styvdottern berättar att de måste laga mängder av bakelser eftersom de planerar att bjuda in alla i byn och frakta mängder till olika hinduiska tempel i Dhaka. Vi får också en inbjudan till festen men när vi berättar att vi tyvärr inte kommer att befinna oss på Kumudini på kvällen så tycker de att vi självklart ska få smaka på alla deras kreationer nu istället.

 
 Vi var fortfarande proppmätta efter lunchen men vi lyckas ändå få i oss några av dessa godsaker. Så otroligt goda!


 

 Vi tackar för vänligheten och gästfriheten och berättar om att vi uppskattar att vi har fått ta del av Kumudinis verksamhet och att vi tycker att de gör ett fantastiskt jobb. Vi slutar inte förvånas av hur engagerade de här människorna är och hur mycket de bidrar till att göra tillvaron för de runt omkring dem betydligt mycket bättre. Och alltid med ett leende och en ändlös gästfrihet.


Vi ror tillbaka till Kumudini anläggningen men kvällen är inte över än. Vi ska nu tillbringa en stund hos en tandläkare som vi träffade på vår runda under eftermiddagen. Han bjöd in oss till sitt hem och när vi väl var där satt det redan några läkare där och det dukades återigen snacks, lättare tilltugg, frukt och godis. Det tar aldrig slut.


Vår energi var däremot slut så vi tackade för oss efter någon timme och gick till vårt hus för att gå igenom viktiga punkter inför morgondagens möte med direktören Dr. Podder. Strax efter att vi har kommit hem, kommer de med vår middag...


 

  
  Avslutar inlägget om den här fantastiska dagen med en bild på den fantastiska månen som lyste upp hela himeln, när inte gatulamporna fick vara på.


/Athena-projektet via Ghada


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Godmorgon Sverige! Dagen blogginlägg handlar om gårdagen. Torsdagen var den sista dagen i vårt studiebesöksprogram som avslutades på Kumudinis huvudkvarter i Narayangonj. Resan dit var på 2,5 mil. Det tog oss bara 2 timmar att ta sig dit, vår egen ...

Tänka sig... dagen började före kl 07.00 även denna dag. Vi satte oss i bilen och for till ett rehabliteringscenter för personer med ryggmärgsskador och för dem med funktionsnedsättningar av olika slag. Vi fick träffa en fantastiskt spännande läkar...

Tisdagen började grymt tidigt, väckarklockan stod på 05.30 och då skuttade hela gruppen upp till frukost. Vi hade en fin avskedskommitté och några kramar innan vi begav oss på en mycket lång och skumpig resa till ett barnhem, 7 mil från Kumudini. R...

Då Kumudini vänder sig till enbart kvinnor både på sin grund och gymnasieskola och för sjuksöterskor och barnmorskor fick vi möjlighet att göra ett besök på en Mizapurcadet college. Detta var en skola som vände sig till elever från 14-18 år och där...

Dagen började tidigt med en promenad utanför Kumudini hospital för att titta på när lunchens fisk skulle fångas. Arbetet utfördes förhand av 6 personer som drog nätet förhand genom vattnet. En spännande start på dagen.    Efter fisket och frukos...

Ovido - Quiz & Flashcards