Direktlänk till inlägg 30 oktober 2015

Sidoprojekt.

Under onsdagen åkte vi till EngenderHealth huvudkontor i Dhaka för att träffa Dr. Faisel och diskutera om det finns några projekt som vi kan utveckla tillsammans. EngenderHealth är en ideell organisation som är aktiv i flera av världens fattigaste länder. I Asien har organisationen kontor i Bangladesh, Indien och Filippinerna. Vi träffade Dr. Faisel i söndags när vi samtidigt träffade alla andra representanter från Kumudini. Det var Dr. Faisel som introducerade Mustafa till Kumudini Welfafre Trust och såg till att vårt projekt kunde bli av.


Dr. Faisel är projektledaren på EngenderHealth. Organisationen jobbar med bland annat familjeplanering, att sprida kunskap om preventivmedel och sprida kunskap om sexuellt överförbara sjukdomar. De är också engagerade i att sprida kusnkap om vikten av att föda på sjukhus. 60% av alla förlossningar sker hemma i Bangladesh, vilket betyder att om det sker komplikationer i samband med barnafödandet så har kvinnan ingen möjlighet till professionell läkarhjälp. De jobbar också med att försöka förbättra sjukvården och kompetensen hos vårdpersonalen.


När vi kommer fram efter till EngenderHealths kontor i Dhaka så välkomnas vi av Dr. Faisel och flera av hans medarbetare. Vi sätter oss i ett stort mötesrum och Dr. Faisel ber Gabriella att presentera vårt projekt för de övriga mötesdeltagarna.


   

Vi är väldigt imponerade av hur Gabriella skötte sig även den här gången.


Återigen halkar samtalet på hierarkin på sjukhuset. Eftersom undersköterskeyrket saknas i Bangladesh så ber de oss förklara vad en undersköterka gör och framför allt vem som ska bestämma vad hen gör och vem hen ska rapportera till. Dokumenterandet och rapportering är uppenbarligen ett stort problem i sjukvården i Bangladesh, något som EngenderHealth också försöker jobba med att förbättra.


Dr Faisel går sedan genom alla projekt som är aktiva i Bangladesh just som EngenderHealth är aktiva i. Han tar också upp flera potentiella projekt som han tror att vi kan samarbeta med dem om. De flesta handlar om förbättring och utveckling av sjuksköterskans profession. De efterfrågar kompetensutveckling som uppenbarligen inte existerar inom vården i Bangladesh, något som uppenbarligen har negativa konsekvenser på utvecklingen. Dr. Faisel förklarar att det inte finns några skrifter eller tidiningar med vars hjälp sjuksköterskor kan ta del av senaste forskningen inom sina områden. De efterfrågar en nätbaserad encyklopedi där studenter, lärare och sjuksköterkor enkelt kan få tillgång till forskningen.


EngenderHealth är också intresserade av att starta projekt som hjälper vårdlärare att utveckla sina kunskaper och ta del av forskningen som finns. Att det ska finnas möjligheter för sjuksköterskastudenter och lärare att forska och specialisera sig. De är även intresserade av att höja sjuksköterskans status, genom att ge sjuksköterskan auktoriteten att bland annat skriva ut några mediciner eller ta några beslut utan att först få ett godkännande av läkaren.


Tyvärr förklarar vi för Dr. Faisel att vårt projekt är ett utbytesprojekt som ska ske mellan två utbildningssamordnare, inte ideella organisationer. Men eftersom EngenderHealth har ett samarbete med Kumudini så innebär det att sannolikheten att våra vägar korsas är stor. Om inte, så har vi fått lära känna ännu fler fantastiska människor som gör förändring där den behövs. Och vem vet, någon av oss är kanske sugen på att starta någon slags projekt tillsammans med EngenderHealth i framtiden.


Som vanligt nuförtiden bjuds vi på en fantastisk lunch av Dr. Faisel och hans medarbetare. Alla på kontoret kommer och äter lunch tillsammans med oss.

 


Efter lunchen hålls det tacktal från båda parterna för att vi har haft tid att lyssna och samtala med varandra. Eftersom vi har fått fantastiskt bra kontakt med Kumudini tack vare Dr. Faisel så överlämnar vi en present till honom från Härryda kommun. Skålen "Åna" av designern Mia Branzells föreställer Mölndalsån som sträcker sig genom hela Härryda. Prickarna längs med "ån" föreställer alla orter i Härryda. Mölnlycke, Landvetter, Härryda, Hindås, Rävlanda och Hällingsjö.

 

 

 

 


Vi lämnar EngenderHealth och på väg hem åker vi och besöker ännu ett projekt som Mustafas syster har startat inom CWFD och som våra kollegor Dhakas vänner sponsrar. Vi besöker huvudkontoret och hälsar på alla barnen som går i skolan som hålls i samma lokaler. Vi hade med oss många presenter från Dhakas vänner och många presenter från Vuxenutbildningen i Mölnlycke som vi lämnade över till barnen och till lärare. Här kommer bilder på de underbara barnen som bjöd på sång.


     


Vi är helt utmattade när vi kommer hem från en dag full av möten, information, känslor och en kaotisk trafik som nu har börjat ta på våra krafter. Det hela underlättas däremot av kännedomen om att vi förhoppningsvis gör ett viktigt jobb eller åtminstone inspireras av människor som vi vet gör ett bra jobb!


/Athena-projektet via Ghada

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Godmorgon Sverige! Dagen blogginlägg handlar om gårdagen. Torsdagen var den sista dagen i vårt studiebesöksprogram som avslutades på Kumudinis huvudkvarter i Narayangonj. Resan dit var på 2,5 mil. Det tog oss bara 2 timmar att ta sig dit, vår egen ...

Tänka sig... dagen började före kl 07.00 även denna dag. Vi satte oss i bilen och for till ett rehabliteringscenter för personer med ryggmärgsskador och för dem med funktionsnedsättningar av olika slag. Vi fick träffa en fantastiskt spännande läkar...

Tisdagen började grymt tidigt, väckarklockan stod på 05.30 och då skuttade hela gruppen upp till frukost. Vi hade en fin avskedskommitté och några kramar innan vi begav oss på en mycket lång och skumpig resa till ett barnhem, 7 mil från Kumudini. R...

Då Kumudini vänder sig till enbart kvinnor både på sin grund och gymnasieskola och för sjuksöterskor och barnmorskor fick vi möjlighet att göra ett besök på en Mizapurcadet college. Detta var en skola som vände sig till elever från 14-18 år och där...

Dagen började tidigt med en promenad utanför Kumudini hospital för att titta på när lunchens fisk skulle fångas. Arbetet utfördes förhand av 6 personer som drog nätet förhand genom vattnet. En spännande start på dagen.    Efter fisket och frukos...

Ovido - Quiz & Flashcards